top of page

Naam van de brug: Erasmusbrug

Plaats waar de brug staat: Rotterdam

Naam van de architect: Ben van Berkel

Bouwjaar van de brug: 1990-1996

 

 

 

 

Verslag over Erasmusbrug - Architectuur

 

Vorm

 

De Erasmusbrug is een brug over de Nieuwe Maas die in het centrum en de haven van Rotterdam ligt. De brug verbindt het centrum die aan de noordzijde van de rivier ligt met de wijk genaamd Kop van Zuid.
 
De brug is grotendeels gemaakt van staal en het wegdek van asfalt.
 
De brug past erg goed bij de omgeving. Rotterdam is een hele moderne stad, ten opzichte van de rest van de steden in Nederland, met allerlei hoge en nieuwe gebouwen. De brug is erg groot en je kan hem dan ook echt niet over het hoofd zien, zo’n 802 meter lang, 33,8 meter breed en 139 meter hoog. De vorm van de brug is modern, er worden strakke lijnen en vormen gebruikt. Maar toch is de bijnaam van de brug “De Zwaan”, dit komt door de hoge asymmetrische pyloon. Het materiaal van de brug is van staal, dit is natuurlijk gemakkelijk om te gebruiken voor een brug. Dit is duidelijk een goedkopere, makkelijkere en modernere manier die tegenwoordig steeds vaker gebruikt wordt. In tegenstelling tot vroeger werden bruggen vaak van steen en andere dure materialen gemaakt. De kleur van de brug is wit met grijs, dit zijn ook erg simpele en standaard kleuren die tegenwoordig vaak worden gebruikt in de architectuur.
 
Overdag en ’s avonds wordt de brug direct belicht. Overdag wordt de brug belicht door de zon, er staat namelijk niks in de weg van de brug, waardoor hij dus direct belicht kan worden door de zon. ’s Avonds wordt de brug ook direct belicht, maar dan door grote spots die op de brug worden gericht. Er zijn bij de brug eigenlijk geen kleurcontrasten, dit komt doordat er alleen maar wit en grijs wordt gebruikt. Het is dus monochroom, want er worden dan wel twee verschillende kleuren gebruikt maar grijs wordt gemaakt door wit en zwart met elkaar te mengen, waardoor je dus mag zeggen dat het om monochroom gaat in dit geval. Bij de Erasmusbrug kan je er natuurlijk niet in want het gaat in dit geval niet om een gebouw. Wat ik wel kan zeggen uit mijn eigen ervaring is dat de brug er sowieso al erg groot uitziet op een foto bijvoorbeeld, maar wanneer je er echt zelf overheen loopt en precies onder de enorme pyloon staat de brug nog groter en hoger lijkt dan op een foto. Je zou kunnen zeggen dat de Erasmusbrug een organische vorm heeft, doordat de bijnaam van de brug “De Zwaan” is. Ikzelf vind het erg dubbel, want ik vind de brug niet op een zwaan lijken en eerder een moderne en geometrische vorm hebben. De huid van de brug is glad. Het materiaal is van staal en het is duidelijk te zien dat het mooi glad verwerkt is in de brug zonder ruwe randen.

Functie

 

De functie van de Erasmusbrug is om het centrum van Rotterdam met de Kop van Zuid te verbinden. De wijk Kop van Zuid is een gebied dat zich op dit moment sterk aan het ontwikkelen is. De brug is gebouwd om een bijdrage te leveren aan het imago van de stad. Het budget voor de brug was aanzienlijk groot, zo’n 165.600.000 gulden. De brug wordt nog steeds gebruikt voor de oorspronkelijke functie. Namelijk mensen verplaatsen van het centrum van Rotterdam naar de nieuwe wijk Kop van Zuid en omgekeerd. De vorm van de brug wordt wel verwezen naar de functie. Het wegdek wordt natuurlijk gebruikt voor de mensen die zich willen verplaatsen naar de andere kant van Rotterdam.

Mening

 

De Erasmusbrug vind ik een erg indrukwekkende en mooie brug. De moderne vorm die is gebruikt vind ik persoonlijk goed bij de rest van Rotterdam passen en ik vind het dan ook echt de eyecatcher van de stad. De brug ziet er internationaal en groot uit. De kleuren van de brug vind ik wel simpel gekozen. Ik had zelf de brug nog mooier gevonden als er wel iets van kleur in was verwerkt. ’s Avonds wordt de brug verlicht door middel van grote spots die op de brug worden gericht, ik had het nog leuker en mooier gevonden als deze spots van kleur zouden veranderen in een snel tempo. Zo zou de brug nog meer opvallen en ook interessanter zijn doordat mensen er dan nog langer naar zouden gaan kijken. De functie van de brug is erg goed. Je kunt je gemakkelijk verplaatsen van het centrum naar de andere nieuwe ontwikkelingskant van Rotterdam en andersom. Ik vind de vorm wel mooi en goed gekozen, maar ik had het zelf toch beter gevonden als ze voor een symmetrische vorm hadden gekozen. Ik houd persoonlijk meer van symmetrisch en ik vind het strakker en veel chiquer staan.
 
 

Protocol vragen

 

Protocol vraag 6

 

Dit is niet de eerste keer dat ik naar de architectuur ben gaan kijken van een brug. Ik heb vaker belangrijke en bekende bruggen op de wereld gezien, zoals de Brooklyn Bridge in New York. Ik vind bruggen erg indrukwekkend. Ze hebben iets groots en machtigs, daarom vind ik het ook heel erg interessant om ze goed te bekijken en er foto’s van te maken met mijn Canon spiegelreflex camera (de foto van de titelpagina is ook zelfgemaakt).

 

Protocol vraag 7

 

Ja, mijn houding ten opzichte van deze vorm van kunst is door deze activiteit veranderd. Dit komt doordat toen ik de Erasmusbrug nog niet in het echt had gezien, alleen nog maar oudere bruggen had bekeken. Deze hebben totaal andere vormen en zijn van ander materiaal gemaakt dan bruggen uit een nieuwere en modernere tijd. Daardoor vond ik het wel erg mooi om de grote tegenstelling met vroeger en nu te zien. Ik vind zelf persoonlijk de oudere bruggen, zoals de Brooklyn Bridge bijvoorbeeld, mooiere vormen hebben dan de Erasmusbrug. Je ziet dat er bij de Brooklyn Bridge veel meer tijd in is gestoken. Dit is te zien aan de andere materialen die zijn gebruikt en dat er veel details zijn.

 

 

Protocol vraag 8

 

Ik vond het erg leuk om de Erasmusbrug een keer van dichtbij te kunnen zien. Ik wilde er al een lange tijd heen en ik vind Rotterdam ook een erg bijzondere stad, dit komt vooral door de geschiedenis van de stad. Toen ik over de Erasmusbrug liep, voelde het niet alsof ik in Nederland was. Het voelde alsof ik ergens in een enorme stad was in Amerika met allerlei hoge gebouwen. Dit komt doordat wanneer je over de brug loopt vanaf de Kop van Zuid naar het centrum in de verte al de nieuwe en hoge kantoorgebouwen ziet staan. De Erasmusbrug maakt Rotterdam naar mijn mening helemaal af, omdat het een brug is die er modern uitziet en daardoor heel erg past bij de stad. De vormen die gebruikt zijn bij de brug zijn niet mijn smaak, dat komt doordat ik meer van de chiquere en oudere bruggen houd.

 

Protocol vraag 9

 

Ik heb om heel eerlijk te zijn niet verdere interesse in meer bouwwerken van Ben van Berkel. Ik vind de Erasmusbrug wel een mooie brug, maar de stijl en vormen die zijn gebruikt bij de brug zijn niet mijn smaak. Ik vind architectuur erg boeiend en bruggen al helemaal. Maar verdere interesse heb ik niet bij deze architect, dit komt misschien ook doordat ik de architect niet goed ken en dat je ook niet veel over deze architect hoort. Vaak heb ik meer interesse in personen als ze vaak worden besproken in de media bijvoorbeeld en dat is bij Ben van Berkel niet het geval.

bottom of page