

I'm a paragraph. Click think are cool, just head to the
MADS MELENS
Wat is een animatie?
Een animatie is het bewegen van verschillende stilstaande beelden na elkaar. Deze stilstaande beelden worden frames genoemd. In het dagelijkse leven komt dit het meeste voor op het internet, in tekenfilms en animatiefilms.
De geschiedenis van de animatie
Thaumatroop
De thaumatroop is in 1824 uitgevonden in Engeland door de natuurkundige John Ayrton Paris. In de negentiende eeuw waren thaumatropen geliefd speelgoed. De thaumatroop werd ook wel gezien als een vroege voorloper van de film. Een thaumatroop is een vlak dat aan twee zijden is bedrukt. Aan de zijkanten van het vlak zijn touwtjes bevestigd, wanneer je deze touwtjes snel tussen de vingers laat rollen, wordt er afwisselend de voor- en achterkant van de thaumatroop zichtbaar. Als dit snel genoeg gebeurt, lijkt het alsof beide afbeeldingen samensmelten.
Verslag over Animatie
Phenakistiscoop
De phenakistiscoop werd in 1831 uitgevonden door Joseph Plateau uit Belgie en de Oostenrijkse Simon Stampfer. Dit toestel was een voorloper van de zootroop. Een phenakistiscoop is een toestel dat beelden animeert. Het toestel bestaat uit een schijf die in 16 gelijke delen is verdeeld met 16 spleten erin. In deze gelijke delen is continu een afbeelding geplaatst die een heel klein beetje afwijkt van de afbeelding die ervoor komt en erna. Wanneer deze schijf wordt gedraaid en door de spleten in een spiegel kijkt, zie je een filmpje van de afbeeldingen.
Zoötroop
De zoötroop is uitgevonden in 1834 door de Britse William George Horner die een wiskundige was. Hij noemde de zoötroop in eerste instantie een ‘daedalum’of ‘daedatelum’. Rond het jaar 180 had de Chinese uitvinder Ting Huan ook al een soort zoötroop uitgevonden. De zoötroop bestaat uit een rechtopstaande cilinder. In deze cilinder zitten verticale sleuven. Wanneer deze cilinder wordt rondgedraaid kun je de plaatjes plaatjes zien in de sleuven. Deze plaatjes zijn gemonteerd aan de binnenzijde van de cilinderwand. Doordat deze plaatjes telkens maar heel kort te zien zijn, lijkt het alsof de plaatjes in elkaar overvloeien. Hierdoor ontstaat het effect van bewegende beelden.
Hoe ontstaat een animatie
Een animatiefilm is een filmopnamen waarin geen levende acteurs optreden, maar met getekende figuren of levenloze materie wordt gewerkt. Dit wordt gefilmd in enkelbeeldtechniek. Bij enkelbeeldtechniek worden de beelden een voor een opgenomen. Wanneer deze beelden dan achter elkaar worden geplaatst in een film, ontstaat het effect van beweging. Om een volledig vloeiende beweging te creëren zijn 24 frames per seconde nodig. Je hebt ook animaties met 10 of 12 frames per seconde, maar bij deze animaties bereik je geen volledig vloeiende beweging.
Animatietechnieken
Lijnanimatie
Er wordt een uitgewerkte tekening op papier gemaakt voor elk filmbeeld. Het is tijdrovende techniek. Nadat deze uitgewerkte tekeningen zijn gemaakt plaats je de beelden achter elkaar, waardoor er een bewegend beeld ontstaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de reclames van Red Bull.
Celanimatie
In de jaren twintig van de vorige eeuw werd lijnanimatie opgevolgd door celanimatie. In deze tijd werd de tekenfilm een marktproduct, dit kwam mede door Walt Disney. Dit marktproduct moest snel gemaakt kunnen worden. Eerst liepen animatiefiguren over een wit vlak, maar animatiefilmmakers gingen nu juist een straat bijvoorbeeld als achtergrond gebruiken. Om te voorkomen dat in elk filmbeeldje de straat op de achtergrond weer opnieuw getekend moet worden, is er een techniek bedacht waarbij bewegende en niet bewegende delen van elkaar gescheiden kunnen worden. De animatie wordt getekend op een transparante sheet. Door deze transparantie kan er in meerdere lagen over elkaar heen worden gewerkt. De achtergrond van de straat bijvoorbeeld blijft continu zichtbaar en hoeft niet telkens opnieuw getekend te worden. Dit is erg fijn en kost een stuk minder tijd. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Sneeuwwitje.
Cut-outanimatie
De tweedimensionale figuren die je laat bewegen knip of snijd je uit papier en deze figuren kunnen dan over een achtergrond geschoven worden. Je kunt voor de cut-outtechniek van alles gebruiken. Er zijn nauwelijks grenzen gesteld. Je kunt bijvoorbeeld zelf ontworpen figuren gebruiken of foto’s uit kranten en tijdschriften. Het is vergelijkbaar met een bewegende collage. De cut-outanimatie wordt gebruikt in South Park.
Silhouettenanimatie
Er worden bij silhouettenanimatie tweedimensionale figuren geknipt uit zwart papier. Deze worden vervolgens op een lichtbak gelegd. Het draait bij silhouettenanimatie vooral om de vorm van de figuren. De achtergronden zijn erg eenvoudig met simpele decorstukken bij silhouettenanimatie.
Zand-, poeder- en kralenanimatie
Bij deze techniek gebruik je een glazenplaat waar je bijvoorbeeld met zand iets op tekent. Bij de opname wordt er vanaf onderen belicht. Je kunt ook bijvoorbeeld kralen gebruiken, deze moet je dan tijdens de opname één voor één voorzichtig verschuiven. Bij deze techniek kan je erg vloeiend werken, daarom wordt deze techniek erg vaak gebruikt bij bijvoorbeeld sfeervolle of dromerige films.
Computeranimatie
Dit is een verzamelnaam voor alle digitale animatietechnieken. Computer-Generated Imagery, ook wel CGI, is in het geheel voorzien van digitale software met gecreëerde figuren en sets. CGI wordt onder andere toegepast in live-actionfilms zoals bijvoorbeeld in Star Wars en in The Lord of the Rings.
De manier waarop de camera de animatie opneemt
Lijnanimatie
De vormgeving en animatie van het beeldmateriaal liggen vast; de camera hoeft alleen nog alles in de aangegeven volgorde vast te leggen.
De vormgeving en animatie liggen al vast doordat er een uitgewerkte tekening van te voren op papier wordt gemaakt van elk filmbeeld en de beelden ook al achter elkaar in de juiste volgorde zijn geplaatst. De camera hoeft dit als het ware alleen nog maar vast te leggen.
Celanimatie
De vormgeving en animatie van het beeldmateriaal liggen vast; de camera hoeft alleen nog alles in de aangegeven volgorde vast te leggen.
De vormgeving ligt al vast doordat van te voren al tekeningen worden gemaakt. De animatie ligt ook al vast doordat de filmbeelden in de juiste volgorde achter elkaar zijn geplaatst van te voren. De achtergrond wordt continu hergebruikt in de animatie. De camera hoeft vervolgens alleen nog dit vast te leggen.
Cut-outanimatie
De vormgeving ligt vast, animatie ter plekke; de vormgeving van het beeldmateriaal is van te voren voorbereid en de animatie vindt onder of voor de camera plaats.
Bij cut-outanimatie zijn alle vormen en figuren al van te voren gemaakt. De vormgeving is dus al bedacht. De beweging wordt gecreëerd door de vormen en figuren te verplaatsen voor de camera en daardoor is de animatie dus ter plekke.
Silhouettenanimatie
De vormgeving ligt vast, animatie ter plekke; de vormgeving van het beeldmateriaal is van te voren voorbereid en de animatie vindt onder of voor de camera plaats.
Je knipt van te voren de figuurtjes al uit en weet dus ook van te voren al de vormgeving. Maar om beweging te creëren moet je de figuurtjes die zijn uitgeknipt verplaatsen en daardoor is de animatie wel ter plekke.
Zand-, poeder- en kralenanimatie
De vormgeving en animatie ter plekke; de vormgeving en animatie van het beeldmateriaal vindt onder of voor de camera plaats.
De vormgeving wordt niet van te voren gemaakt. Deze wordt pas gemaakt voor de camera. En doordat je de vorm pas maakt voor de camera is de vormgeving ook ter plekke. Om bij deze techniek een beweging te creëren moet je de vormen en figuren die je maakt steeds anders verplaatsen en maken. Hierdoor wordt de animatie ook ter plekke.
Computeranimatie
Animatie zonder camera. Het beeldmateriaal wordt niet door een camera opgenomen. Een filmmaker tekent of krast bijvoorbeeld op een filmrol met een stift of naald.
De beelden die gemaakt worden, worden niet door een camera gemaakt. Dit gebeurt namelijk op de computer. Het enige wat er nog wel moet gebeuren, is het krassen op een filmrol om een vloeiende animatie te krijgen.
Mijn mening
Lijnanimatie
Vind ik niet heel interessant. De vormgeving is erg simpel en de animatie is totaal niet vloeiend. Het filmpje dat ik heb gekozen geeft dit duidelijk en goed weer. Lijnanimatie spreekt mij dus niet aan. Dit komt doordat ik het erg saai vind, omdat de filmbeelden helemaal niet vloeiend zijn en de animatie erg traag en niet spectaculair is.
Celanimatie
Ik vind celanimatie een hele slimme techniek. Door celanimatie hoef je niet continu de achtergrond opnieuw te tekenen, dit scheelt natuurlijk erg veel tijd en werk. In mijn voorbeeld filmpje wijkt het animatiefiguur wel erg veel ten opzichte van de achtergrond. Ik vind zelf dat dit wel zorgt voor een grappige en artistieke weergave. De achtergrond is erg realistisch in vergelijking met het figuur in het filmpje, dit veroorzaakt het contrast.
Cut-outanimatie
Het filmpje dat ik heb gekozen bij deze animatie vind ik niet heel bijzonder. In het filmpje gebeurt er vrij weinig en het is alles behalve spectaculair. De vormen die worden gebruikt zijn heel simpel en hebben geen bijzonder karakter. Ik vind dat de techniek veel beter had kunnen worden toegepast in het filmpje. Je kan met deze techniek veel meer naar mijn mening. De techniek spreekt mij wel aan n van deze animatie, want je kan heel vrijuit gaan bij deze animatie. Je kunt het bijvoorbeeld realistisch maken of juist niet.
Silhouettenanimatie
Het filmpje vind ik heel erg saai en het interesseert mij ook niet heel erg. Er gebeurt heel weinig in het filmpje. Ik zou zelf denk ik nooit een animatie maken met silhouettenanimatie. Ik vind het namelijk iets te simpel om alleen maar silhouetten te gebruiken, daardoor zie je bijvoorbeeld ook geen gezichtsuitdrukkingen. Ik houd meer van de animaties waar alles duidelijk en goed wordt op afgebeeld.
Zand-, poeder-, rijst-, of kralenanimatie
De techniek van deze animatie ziet er erg ingewikkeld en moeilijk uit. Ik zou het zelf erg moeilijk vinden om te maken denk ik. Het filmpje is naar mijn mening best leuk, omdat er in het filmpje veel gebeurt en er komen veel verschillende figuren en vormen in voor. Ik ga denk ik zelf ook een keer proberen om een filmpje als deze te maken.
Computeranimatie
Met de computeranimatie kan je eigenlijk echt alles maken. De animaties kunnen heel realistisch gemaakt worden of juist hele onrealistische. De computeranimatie wordt vaak gebruikt bij films voor kinderen, denk maar aan de films van Walt Disney. Maar tegenwoordig wordt de computeranimatie ook veel gebruikt in films voor volwassenen, bijvoorbeeld in de film The Hunger Games. De acteurs die in de film spelen zijn gewoon levende echte mensen, maar de effecten en dieren die in de film voorkomen worden gecreëerd door middel van computeranimatie. De computeranimatie is tegenwoordig zo realistisch dat je het verschil bijna niet eens meer ziet tussen wat echt en nep is. Ik vind de computeranimatie het aller bijzonderst. Deze animatie kan zulke mooie en realistische dingen maken, waardoor deze animatievorm mij heel erg interesseert.








